Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χρυσοστόμου Σμύρνης 10
Πλατεία Κανάρια
Ηλιούπολη
ΤΚ: 16345
Χάρτης
ΤΗΛ: 213 0378285
ΚΙΝ: 6973025248
E-mail

Δεχόμαστε κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Άρθρα

Άρθρα

Ένας εκτεταμένος όγκος επιστημονικών δεδομένων έχει δείξει ότι έως και το 70% των περιπτώσεων καρδιακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν με τις σωστές επιλογές τροφίμων. Παραθέτουμε 10 τροφές για τις οποίες τα συστατικά και οι επιστημονικές μελέτες μαρτυρούν ότι η τακτική τους κατανάλωση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

 

Ερευνητές του τμήματος Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Warwick ανακάλυψαν μια ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων με ρόλο κλειδί στον έλεγχο της όρεξης. Η ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων φαίνεται ότι περιορίζει την αίσθηση της πείνας. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο της επιδημίας της παχυσαρκίας.

 

Ένας εκτεταμένος όγκος επιστημονικών δεδομένων δείχνει ότι τα απλά σάκχαρα στη διατροφή μας συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης. Ωστόσο, μια νέα μελέτη - η πρώτη του είδους της – υποστηρίζει ότι ο τύπος του σακχάρου που τρώμε, και όχι μόνο οι θερμίδες που αποδίδει, μπορεί να καθορίσει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.


Μπορεί ακόμα να μη μας λέει πολλά, ωστόσο η αξία της θεωρείται πολύτιμη και αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Ο λόγος για την κινόα, που χάρη στο υψηλό επίπεδο θρέψης που παρέχει, έχει καταξιωθεί ως τρόφιμο με μεγάλο όφελος για την υγεία.


Ερευνητές στο Dana-Farber Cancer Institute της Βοστόνης, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Berkleyτης Καλιφόρνια, εντόπισαν ένα φυσικό μοριακό μονοπάτι που επιτρέπει στα κύτταρα να καίνε θερμίδες ως θερμότητα αντί να τις αποθηκεύουν ως λίπος. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα μιας νέας προσέγγισης για τη θεραπεία και την πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.


Από ό,τι φαίνεται το φαγητό και η λογική είναι δύο έννοιες που πολύ συχνά δεν πάνε μαζί. Έχει αποδειχθεί, ξανά και ξανά, ότι τα εξωτερικά ερεθίσματα, η συνήθεια και οι παρορμήσεις μας επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές μας, την πείνα και την όρεξή μας, την αίσθηση της γεύσης ακόμη και την ευτυχία μας.


Τα συμπληρώματα σιδήρου είναι τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα διατροφικά συμπληρώματα παγκοσμίως. Ποια είναι τα «σημεία» που απαιτούν προσοχή κατά τη λήψη τους;


Πρόκειται για ένα ερώτημα που τίθεται συχνά σε γιατρούς και διαιτολόγους, από υπερτασικούς ασθενείς και όχι μόνο. Συνήθως, ο χυμός πορτοκάλι αντιμετωπίζεται ως «κόκκινο πανί» για τους υπερτασικούς. Τι ισχύει λοιπόν;

 

Η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου μέσω διαιτητικών πηγών ή συμπληρωμάτων μάλλον δε βελτιώνει την υγεία των οστών και δε βοηθά στην πρόληψη των καταγμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα δύο μελετών ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης που δημοσιεύθηκαν το Σεπτέμβριο του 2015 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal. Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι μάλλον δεν πρέπει να συστήνεται η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου για την πρόληψη καταγμάτων.


Νέα μελέτη δείχνει πως η συστηματική κατανάλωση πικάντικων φαγητών, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή θανάτου από ορισμένα νοσήματα, όπως ο καρκίνος, η ισχαιμική καρδιοπάθεια και οι αναπνευστικές παθήσεις.


Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο έγκριτο περιοδικό Social Science & Medicine υποδεικνύει ότι η φορολόγηση της ποσότητας θερμίδων ή ζάχαρης στα σακχαρούχα ποτά θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της παχυσαρκίας.

 

Οι μελέτες δείχνουν ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στην ανακούφιση από την κούραση και ημικρανίες καθώς και να βελτιώσει τη διάθεση και τη συγκέντρωση.


Πολύ συχνά ακούμε από επίσημες ή μη πηγές ότι θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλα μας τα γεύματα μέχρι τις 8 το βράδυ. Μάλιστα, έχουν αποδοθεί πολλές αρνητικές συνέπειες στη νυχτερινή κατανάλωση τροφής, όπως π.χ. αύξηση βάρους και ευκολότερη εναπόθεση σωματικού λίπους. Τι ισχύει τελικά;


Μήπως έχετε ποτέ προβληματιστεί για το τι είναι όλα αυτά τα «Ε» στα συσκευασμένα τρόφιμα, ή έχετε ανησυχήσει διαβάζοντας σχετικά κείμενα στο διαδίκτυο; Τι είναι τελικά τα «Ε» και γιατί περιέχονται στα τρόφιμά μας;

 

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη δείχνουν ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση ολόκληρων αυγών και λαχανικών μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών καροτενοειδών. Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, αυτό θα σήμαινε ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση λαχανικών-αυγών θα μπορούσε να αποτελεί έναν τρόπο να αυξηθεί η θρεπτική αξία των λαχανικών, λαμβάνοντας, παράλληλα, τα διατροφικά οφέλη των κρόκων των αυγών.


Πρόκειται για μια ομάδα τροφίμων που κατέχει σημαντική θέση στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής. Παράλληλα, αποτελούν βασικό συστατικό του εβδομαδιαίου μενού κατά τη διάρκεια της νηστείας, παρέχοντας στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που τον βοηθούν να καλύψει το «κενό» που δημιουργεί η αποχή από το κρέας και τα ζωικής προέλευσης προϊόντα. Ποια είναι αυτά τα πολύτιμα φυτικά προϊόντα;

 

Η σχέση μεταξύ τριχόπτωσης και διατροφής απασχολεί πολύ κόσμο με πρόβλημα απώλειας μαλλιών. Ποια είναι όμως τα θρεπτικά συστατικά των οποίων η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση και απώλεια της ακεραιότητας της τρίχας;


Πρόσφατη μελέτη από το εργαστήριο διατροφής του Πανεπιστημίου του Cornell των ΗΠΑ έδειξε ότι, όταν οι ενήλικες βάζουν οι ίδιοι το φαγητό στο πιάτο τους (π.χ. από έναν μπουφέ), τρώνε συνήθως όλο το περιεχόμενο σε ποσοστό 92%, ανεξάρτητα από το μέγεθος της μερίδας. Είναι ενδιαφέρον ότι μόνο το 59% των παιδιών καθαρίζει το πιάτο τους όταν τα ίδια σερβίρουν το φαγητό τους. Τι μας λέει αυτό;


Νέα μελέτη δείχνει πως η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η υιοθέτηση πιο «υγιεινών» διατροφικών προτύπων, όπως αυτό της μεσογειακής διατροφής ή οι χορτοφαγικές δίαιτες που περιλαμβάνουν και κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, όχι μόνο θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, αλλά θα οδηγούσαν, επίσης, σε μείωση της εκπομπής αέριων ρύπων και προστασία του οικοσυστήματος.


Τα διάφορα είδη κόκκινου κρέατος, καθώς και το κρέας από διαφορετικά μέρη του ζώου, διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη σύσταση σε ολικό λίπος και κορεσμένα λιπαρά, που αποτελούν και τα «ένοχα» συστατικά του. Συνεπώς, το κόκκινο κρέας μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να γίνεται «σωστή» επιλογή του είδους και της συχνότητας κατανάλωσης.


Ο ιδρώτας είναι το πιο αποτελεσματικό «όπλο» του οργανισμού ενάντια στην υπερθέρμανση του σώματός μας. Παράλληλα, θεωρείται από πολλούς ότι όσο περισσότερο ιδρώσουμε τόσο περισσότερο λίπος αποβάλλεται από τον οργανισμό μας. Ποια είναι η σχέση αυτής της αντίληψης με την πραγματικότητα;

 

Δείτε ποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προσφέροντας προστασία από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα της χειμερινής περιόδου.


Η κατανάλωση καφέ, είτε αυτός είναι κανονικός είτε ντεκαφεϊνέ, όπως για παράδειγμα ελληνικός στιγμιαίος ή ντεκαφεϊνέ, πιθανόν να ασκεί ευεργετική δράση στην ηπατική λειτουργία. Τα αποτελέσματα μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Hepatology, δείχνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης διαταραγμένων τιμών των ηπατικών ενζύμων, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη.

 

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του έγκριτου επιστημονιού περιοδικού British Journal of Nutrition αναδεικνύει σημαντικές ελλείψεις στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στη διατροφή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού British Journal of Nutrition αναδεικνύει σημαντικές ελλείψεις στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στη διατροφή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τα προβιοτικά και τον ευεργετικό τους ρόλο στην υγεία και τη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τι γνωρίζετε όμως για τα πρεβιοτικά; Ποια είναι η διαφορά τους από τα προβιοτικά και τι οφέλη προσφέρουν στην υγεία;

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που δημοσιεύτηκε το Μάιο του 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, έδειξε ότι τα ροφήματα και αναψυκτικά χαμηλών ή καθόλου θερμίδων μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, όταν χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο ενός προγράμματος διατροφής απώλειας βάρους, παράλληλα με συμβουλευτική αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς.

Όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει το σώμα και ο οργανισμός μας χρειάζονται μια ιδιαίτερη διατροφική μεταχείριση. Για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε καλύτερα, θα πρέπει να προσέξουμε τι και πόσο πίνουμε, τι τρώμε και το βασικό τι ώρες το τρώμε. 

Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί βασική αιτία παιδικών ασθενειών και θανάτου και εμφανίζεται σε περίπου μία στις 10 κυήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που οδηγούν σε πρόωρο τοκετό είναι σημαντική στην προσπάθεια για την επιβίωση και τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της υγείας των νεογνών. Στο πλαίσιο αυτό, μελέτη του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι οι γυναίκες με κακής ποιότητας διατροφή πριν μείνουν έγκυες έχουν περίπου 50% μεγαλύτερες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό σε σχέση με εκείνες που ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου για πολλά και σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα ωστόσο με τους επιστήμονες, δεν πρέπει απαραίτητα κάποιος να είναι παχύσαρκος για να διατρέχει υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά. Αρκούν και λίγα κιλά παραπάνω.

Τον τελευταίο καιρό η νέα μόδα στους διατροφικούς νεωτερισμούς ακούει στο όνομα «αλκαλική δίαιτα». Η δίαιτα αυτή βασίζεται στην πεποίθηση ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν την οξύτητα και το pΗ των σωματικών υγρών, συμπεριλαμβανομένων των ούρων ή του αίματος, και μπορεί συνεπώς να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.

Στις μέρες μας οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της υγείας τους ψάχνουν μια ευρεία ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής με πιθανό ευεργετικό ρόλο. Αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη τάση ως προς την πρόσληψη πιο στοχευμένων συμπληρωμάτων, όπως τα βότανα, τα χάπια απώλειας βάρους ή τα αντιοξειδωτικά με στόχο την καταπολέμηση συγκεκριμένων προβλημάτων αντί για συμπληρώματα που θέτουν τις βάσεις για το σύνολο της υγείας του σώματος. Ωστόσο, θα λέγαμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεχάσουμε τα βασικά, και τα ανόργανα συστατικά (μέταλλα συνηθίζαμε να τα αποκαλούμε μέχρι πρόσφατα) είναι από τα πιο θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία, τη θεραπεία, την υποστήριξη των οργάνων και την πρόληψη των ασθενειών.

Αποτελώντας καθημερινή τροφή των λαών της Άπω Ανατολής για περισσότερο από 5.000 χρόνια, η σόγια τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο διαδεδομένα όσπρια σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μάλιστα, στην περίοδο της νηστείας βρίσκει ακόμα περισσότερους υποστηρικτές, καθώς προϊόντα της, όπως το γάλα και το τυρί σόγιας, υποκαθιστούν ευχάριστα τα αντίστοιχα ζωικά τρόφιμα. Η κατανάλωσή της έχει σχετιστεί με πολλαπλά οφέλη καθιστώντας πολυδιάστατη την αξία της για την υγεία, αν και δε λείπουν και κάποιες επιστημονικές μελέτες που αναφέρουν πιθανούς κινδύνους από τις υπερβολικές προσλήψεις της.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο του οργανισμού μας όχι πολύ γνωστό αλλά εξαιρετικής σημασίας.

Τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση  της υπέρτασης ο τρόπος ζωής και η διατροφική μας συμπεριφορά μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα. Ένας εκτεταμένος όγκος επιστημονικών δεδομένων δείχνει ότι η Α.Π. μπορεί να επηρεαστεί και να βελτιωθεί τόσο από ορισμένα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά όσο και από το συνολικό διατροφικό μοντέλο που ακολουθούμε.

Η σχέση γονιδίων και διατροφής αποτελεί από τα πιο καυτά ερευνητικά πεδία παγκοσμίως. Η δυνατότητα να ταιριάξουμε τις διατροφικές μας προσλήψεις με το γενετικό μας υπόβαθρο για να πετύχουμε τη μέγιστη υγεία αποτελεί διακαή πόθο της επιστημονικής κοινότητας και φαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε πραγματικότητα.

 

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι μεσήλικες γυναίκες που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή ή παρόμοια με αυτή διατροφή μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να αποφύγουν τη σωματική ή νοητική αναπηρία και χρόνιες ασθένειες σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Μια βασική οδηγία που δίνεται από τους ειδικούς μετά από ένα πλούσιο γεύμα είναι η αποφυγή της οδήγησης.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι αφενός ένα τέτοιο γεύμα συνοδεύεται πολλές φορές από κατανάλωση αλκοόλ, αφετέρου η πέψη της τροφής δημιουργεί έντονη υπνηλία. Αν ωστόσο πρέπει να οδηγήσετε, εκτός από την εμπειρία, και οι μελέτες προτείνουν να πιείτε ένα καφέ...

Νέες μελέτες δημοσιευμένες στο έγκριτο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition δείχνουν ότι το τσάι μπορεί πράγματι να είναι ένα μαγικό ελιξίριο, καθώς φάνηκε ότι μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους, την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και τη βελτίωση της διάθεσης.

Για την ασπαρτάμη έχουν κατά καιρούς ακουστεί πολλά. Ειδικοί και μη ειδικοί, όλοι έχουν να πουν και κάτι. Ωστόσο, όπως γίνεται για όλα τα τρόφιμα και συστατικά που καθημερινά καταναλώνουμε, το λόγο πρέπει να έχει η επιστήμη. Ο αναμφισβήτητος κριτής είναι η επιστημονική έρευνα, με σωστή και έγκυρη μεθοδολογία και τα συμπεράσματά της. Εκεί βασίζονται ή θα πρέπει να βασίζονται και όλες οι συστάσεις των ειδικών προς τους καταναλωτές. Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι επιστήμονες για την ασπαρτάμη.

Το φθινόπωρο έφτασε φέρνοντας μαζί τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Μερικά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και διατροφικές συνήθειες που μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχο κατά των ιώσεων είναι τα ακόλουθα...

Η αξία του νερού για την υγεία του ανθρωπίνου σώματος είναι αναμφισβήτητη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν πρόσφατα ευρήματα που υποστήριξαν ότι η κατανάλωση νερού κατά την παρουσία του αισθήματος της δίψας φαίνεται να βελτιώνει την εγκεφαλική απόκριση κατά την πραγματοποίηση αντίστοιχων τεστ αξιολόγησης.

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου η παρουσία μιας ισορροπημένης και ποιοτικής διατροφής απουσιάζει ή είναι ανεπαρκής ώστε να καλύψει τις ανάγκες του ατόμου.

Μια από τις ευρύτατα διαδεδομένες θεωρίες της οποίας βιβλία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, είναι αυτή του Peter D’adamo, που πηγάζει από την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, και υποστηρίζει ότι οι διατροφικές μας απαιτήσεις, καθορίζονται σε μέγιστο βαθμό από την ομάδα αίματος μας. Υπό αυτό το πρίσμα ο D’adamo ισχυρίζεται πως τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο για παράδειγμα, πρέπει να σιτίζονται με βάση το κρέας και να αποφεύγουν τροφές όπως τα όσπρια.

Eίναι ευρύτατα γνωστό πως ό,τι τρώμε μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών. Πλέον, έχει γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η αύξηση ή η ελάττωση του κινδύνου μπορεί να έχει να κάνει με τον τρόπο που ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλούν ή να αναστέλλουν τη διαδικασία της φλεγμονής στο σώμα.

Δυστυχώς οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης επιβάλλουν σήμερα στη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που εργάζονται μία έντονη και κοπιαστική εργασιακή καθημερινότητα είτε σωματικά είτε πνευματικά.
Και επειδή όπως λέει και ο λαός νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, η διατροφή και οι σωστές διατροφικές επιλογές πριν και κατά τη διάρκεια της εργασίας στο σπίτι και στη δουλειά, μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε πολύ διαφορετικά.

Αποφάσισες, λοιπόν, να νηστέψεις τη φετινή Σαρακοστή. Είτε το κάνεις για θρησκευτικούς λόγους είτε για λόγους υγείας, έχεις την αίσθηση ότι είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση, καλύτερες διατροφικές συνήθειες αλλά και μια καλή αφορμή για να περιορίσεις τις επιβλαβείς και παχυντικές τροφές. Μάλιστα, φαντάζεσαι ότι μπορεί να χάσεις και μερικά κιλά με τον αυτοπεριορισμό που θα επιβάλλεις στον εαυτό σου. Άραγε θα εκπληρωθούν οι προσδοκίες σου;

Είστε έτοιμοι για τη «στιγμή της αλήθειας» στη συνήθη δίαιτά σας; Θα θέλατε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας αποκλειστικά στα δικά σας γενετικά χαρακτηριστικά; Πώς σας φαίνεται η δυνατότητα να τρέφεστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε τα γονίδιά σας να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση και εσείς την καλύτερη υγεία και θωράκιση απέναντι στις χρόνιες ασθένειες;

Ο περισσότερος κόσμος που ανησυχεί για τις καρδιοπάθειες παραδοσιακά «τρέμει» τα αβγά ως εχθρούς της υγείας της καρδιάς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες η έρευνα έχει επιτρέψει στα αβγά να «κερδίσουν τις εντυπώσεις» και να αλλάξει το εναντίον τους κλίμα όσον αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι όμως απόλυτα ξεκάθαρο ότι πρέπει να αρθούν πλήρως οι επιφυλάξεις μας;

Αυτή είναι η ερώτηση η οποία βασανίζει καθημερινά πολλούς από εμάς. Για δεκαετίες οι διατροφικές συμβουλές προσπαθούσαν να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα λέγοντάς μας ποια τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά να αποφύγουμε. Ως αποτέλεσμα, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού είναι υπέρβαρο, αλλά παράλληλα δε χαρακτηρίζεται από καλή θρέψη, δηλαδή επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχει όμως και μια άλλη περισσότερο θετική προσέγγιση του ζητήματος: Για την βελτιστοποίηση της διατροφής το θέμα δεν είναι τι να αποφύγουμε αλλά να επιλέξουμε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας.

«Είμαστε ότι τρώμε», λέει η γνωστή ρήση. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ενώ εμείς τρώμε όλα όσα πρέπει, αυτά τελικά δεν φτάνουν στις «αποθήκες» του οργανισμού μας ή φτάνουν σε μικρότερη ποσότητα από αυτή που χρειαζόμαστε; Εξακολουθούμε και σε αυτήν την περίπτωση να είμαστε ότι τρώμε; Οι διατροφικές μας συνήθειες, ο τρόπος που μαγειρεύουμε το φαγητό, καθώς και ορισμένα φάρμακα και παθήσεις επιδρούν στα θρεπτικά συστατικά των τροφών ή στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να μην απορροφάμε στο μέγιστο βαθμό τα  θρεπτικά συστατικά.