Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χρυσοστόμου Σμύρνης 10
Πλατεία Κανάρια
Ηλιούπολη
ΤΚ: 16345
Χάρτης
ΤΗΛ: 213 0378285
ΚΙΝ: 6973025248
E-mail

Δεχόμαστε κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Η συμβουλή της εβδομάδας

Η συμβουλή της εβδομάδας

5 τροφές που προστατεύουν από τη βλαβερή επίδραση του ήλιου

Το καλοκαίρι επιτέλους έφτασε και ο ήλιος καίει! Ακόμα και αν είμαστε προσεκτικοί, η έκθεσή μας στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου αυξάνεται με την πάροδο των ετών και οδηγεί μέχρι και σε καρκίνο του δέρματος. Ποια είναι τα τρόφιμα που αποδεδειγμένα μπορούν να μας θωρακίσουν απέναντι στην «επίθεση» που δεχόμαστε από την υπεριώδη ακτινοβολία;

 

Μην πετάτε τον κρόκο, το πιο θρεπτικό μέρος του αυγού!

Εδώ και πολλές δεκαετίες ο κρόκος του αυγού αποτελούσε «κόκκινο πανί» για άτομα με υψηλή χοληστερόλη και θεωρείτο τρόφιμο με αρνητικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία όταν υπερκαταναλώνεται. Ποια είναι, όμως, πλέον η θέση της ιατρικής επιστήμης για το κίτρινο τμήμα του αυγού;


Τέσσερις τρόποι για να καλλιεργήσετε στο παιδί σας τη σωστή εκτίμηση για το φαγητό

Η σωστή εκτίμηση και αξιολόγηση του φαγητού και της διαδικασίας των γευμάτων δεν είναι δεδομένη για ένα παιδί. Με βάση πρόσφατες μελέτες, παραθέτουμε 4 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να καλλιεργήσουν τη σωστή εκτίμηση για το φαγητό που θα διαρκέσει μια ζωή.

 

Διατροφικές πρώτες βοήθειες για να μη χαλάσουν οι διακοπές σας

Πώς μπορούμε να χειριστούμε διατροφικά τις τροφικές δηλητηριάσεις που οφείλονται στην ευαισθησία των τροφών στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού;


Εάν διακόψω το κάπνισμα θα πάρω βάρος;

Το κάπνισμα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια ανθυγιεινή συνήθεια, που επιδρά αρνητικά σχεδόν σε όλα τα όργανα του σώματος, συνδέεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και διάφορες μορφές καρκίνου και μειώνει τόσο την ποιότητα όσο και το προσδόκιμο ζωής. Παράλληλα, αδιαμφισβήτητο είναι και το γεγονός ότι η προσπάθεια διακοπής του απαιτεί πειθαρχία, επιμονή και υπομονή, ενώ συχνά η έναρξή της αναβάλλεται επ' αόριστον εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, πέραν της "συνήθειας" κι ευχαρίστησης που προσφέρει στον καπνιστή. Ένας από τους εν λόγω παράγοντες είναι και ο "φόβος" της πρόσληψης βάρους. 


Πώς πρέπει να ξεκινάει μια σωστή δίαιτα

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και στη δίαιτα. Για το λόγο αυτό, όταν αποφασίσουμε να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αυτό πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο.


Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν το ψάρι είναι φρέσκο;

Όταν αγοράζουμε φρέσκο ψάρι, υπάρχει πάντοτε ο προβληματισμός κατά πόσον είναι όντως φρέσκο. Δείτε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά – κλειδιά που μπορούν να κάνουν πιο σίγουρη την επιλογή μας.

 

Νοστιμίστε τη δίαιτά σας

Η δίαιτα είναι για πολλούς ταυτισμένη με τη στέρηση και τα άνοστα πιάτα. Ωστόσο υπάρχει τρόπος να συνδυάσετε απώλεια βάρους και νόστιμα πιάτα. Και πώς θα γίνει αυτό; Βάζοντας στα πιάτα σας λεμόνι, ξύδι, μουστάρδα, μπαχαρικά και διάφορα μυρωδικά.

 

Έλεγχος βάρους: γιατί δεν πρέπει να αμελείτε να κοιμάστε!

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής έχουν οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό του ύπνου. Ωστόσο, πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα του ύπνου σας και ο αριθμός των ωρών που κοιμάστε είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον έλεγχο του βάρους.


Παιδική παχυσαρκία - Ενημερώνομαι - πράττω!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (24 Οκτωβρίου), η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, στο πλαίσιο της υπεύθυνης ενημέρωσης του κοινού, παραθέτει στο ακόλουθο γράφημα τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει αλλά και να πράξει ένας γονιός για την παιδική παχυσαρκία.


Τρόποι για να αυξήσετε την «καλή» σας χοληστερόλη

Όταν ο γιατρός σας λέει πως πρέπει να «ρίξετε» τη χοληστερόλη σας, αναφέρεται ουσιαστικά στην ολική και την LDL («κακή») χοληστερόλη. Το αντίθετο ισχύει για την HDL ή αλλιώς «καλή» χοληστερόλη, τα επίπεδα της οποίας θέλουμε να «ανεβάσουμε». 


Φαγητό στο ψυγείο! Το γοργόν και χάριν έχει...

Για πόσο χρόνο μπορούν τα τρόφιμα να παραμένουν χωρίς ψύξη;

Πώς να προστατέψετε το δέρμα σας το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι ιδρώνουμε περισσότερο. Η αυξημένη εφίδρωση έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια νερού, με ενδεχόμενη διαταραχή της ισορροπίας των υγρών του δέρματος και των κάτω από το δέρμα στοιβάδων. Αυτό προκαλεί αφυδάτωσή του, κακή όψη του και μεγαλύτερη ευαισθησία στον ήλιο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αναπληρώνουμε τα χαμένα υγρά. Και πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Πώς να προστατέψετε το δέρμα σας το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι ιδρώνουμε περισσότερο. Η αυξημένη εφίδρωση έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια νερού, με ενδεχόμενη διαταραχή της ισορροπίας των υγρών του δέρματος και των κάτω από το δέρμα στοιβάδων. Αυτό προκαλεί αφυδάτωσή του, κακή όψη του και μεγαλύτερη ευαισθησία στον ήλιο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αναπληρώνουμε τα χαμένα υγρά. Και πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Δώστε προσοχή στις αυξημένες ανάγκες σε υγρά ενός παιδιού

Όσο ο καιρός ζεσταίνει αυξάνονται και οι ανάγκες ενός παιδιού για καθημερινή και τακτική πρόσληψη υγρών.  Οι αυξημένες θερμοκρασίες περιβάλλοντος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι ένα παιδί παίζει και εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο, αυξάνουν τις απώλειες υγρών μέσω του ιδρώτα. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αναπληρώνονται συνεχώς μέσα στην ημέρα τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες που χάνονται.

Ανακαλύψτε τα λαχανικά ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο

Τα λαχανικά της ομάδας Allium μπορεί σε πρώτη φάση να μην σας λένε και πολλά. Αν δείτε όμως ποια είναι και κυρίως τί οφέλη έχουν για την υγεία σας, τότε σίγουρα θα τα θυμηθείτε για τα καλά.

Αδυνάτισμα : Δίαιτα vs γυμναστικής

Μια ερώτηση που συχνά τίθεται στα πλαίσια μιας προσπάθειας για να χάσει κανείς βάρος είναι το αν βοηθάει περισσότερο η δίαιτα ή η γυμναστική.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ξεκάθαρη και, ασχέτως με το πόσο το κάθε ένα βοηθάει, και τα δυο είναι αναγκαία και συνδέονται άρρηκτα.

Πώς θα γίνει ομαλή η μετάβαση από τη νηστεία στο αναστάσιμο τραπέζι

Το Μ. Σάββατο, πέρα από την ιδιαιτερότητα και το νόημα ως ημέρα, χαρακτηρίζεται και από μία διατροφική ιδιαιτερότητα. Το αναστάσιμο τραπέζι του Μ. Σαββάτου είναι το πρώτο γεύμα μετά από μια μεγάλη περίοδο νηστείας. Σε αντίθεση με τη νηστεία, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, κυρίως από ζωικά προϊόντα. Για το λόγο αυτό, η μετάβαση από το ένα στο άλλο θα πρέπει να μην είναι πολύ απότομη και να συνοδεύεται από ορισμένες βασικές διατροφικές οδηγίες, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Ένας έξυπνος τρόπος για να σερβίρετε νέες γεύσεις στα παιδιά

Η άρνηση πολλών παιδιών να καταναλώσουν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας και η μονοτονία και εμμονή τους σε συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές, αποτελεί ένα φαινόμενο αρκετά συχνό. Δείτε μια πρακτική συμβουλή για να εισάγετε νέα τρόφιμα στη διατροφή του παιδιού σας.

Έξυπνες λύσεις για να μην τρώμε όταν είμαστε αγχωμένοι

Οιι ειδικοί από την Κλινική Διαχείρισης Άγχους του Κλίβελαντ προτείνουν τρόπους για να αποφύγουμε τις διατροφικές "υπερβολές" όταν βρισκόμαστε σε στιγμές έντονου άγχους και στρες.

Γλιτώστε θερμίδες τρώγοντας αργά

Οι άνθρωποι που τρώνε αργά τείνουν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες και να ζυγίζουν λιγότερο από εκείνους που τρώνε γρήγορα, όπως δείχνουν οι μελέτες. Ο αργός ρυθμός κατανάλωσης φαγητού σχετίζεται επίσης με μεγαλύτερη απόλαυση του φαγητού και με μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics έρχεται να επιβεβαιώσει την πάγια οδηγία των διαιτολόγων για να τρώμε αργά.

Προσοχή στο λάδι που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα

Είναι συχνή η απορία για το λάδι που έιναι καλό να χρησιμοποιείται για τηγάνισμα καθώς και ποσες φορές πρέπει να χρησιμοποιείται το ίδιο λάδι.

Πώς θα χειριστείτε ένα υπέρβαρο παιδί

Δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών σήμερα έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, το 1/3 των παχύσαρκων παιδιών θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, ενώ και τα υπόλοιπα κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας, ακόμα και αν κάποια στιγμή με κάποιο τρόπο χάσουν βάρος στην ενήλικη ζωή τους.

Ποιο είναι το ιδανικό πιάτο για το εορταστικό τραπέζι

Η Πρωτοχρονιά είναι προ των πυλών και σίγουρα θα γίνουν διατροφικές υπερβολές. Άλλωστε, είναι μέσα στην κουλτούρα και τις παραδόσεις μας τα οικογενειακά και φιλικά μεγαλοπρεπή τραπέζια αυτών των ημερών. Ωστόσο αν θέλετε να συνδυάσετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δοκιμάστε από όλα, αλλά με τον σωστό τρόπο.

Μελομακάρονο vs Κουραμπιές.. Τί να προτιμήσουμε;

Κουραμπιέδες, μελομακάρονα αρχίσουν σιγά σιγά να έχουν την τιμητική τους. Πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται τι από τα δύο να προτιμήσουν. Ας κάνουμε λοιπόν ένα crash test μελομακάρονου με κουραμπιέ.

Δείτε πoιο είναι το πιο υγιεινό γλύκισμα για ένα παιδί

Τα περισσότερα αν όχι όλα τα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά. Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να τους τα περιορίσουν και όχι άδικα. Αν τώρα θέλετε να μην στερείτε από ένα παιδί τη γλυκιά γεύση και θέλετε να του δώσετε παράλληλα και ένα πολύ υγιεινό γλύκισμα, με ποικίλα θρεπτικά συστατικά, αυτό δεν είναι άλλο από το παστέλι.

Ποια συστατικά είναι εκείνα που θα κάνουν τη σαλάτα σας πιο πλήρη

H σαλάτα συνηθίζεται να αποτελεί συνοδευτικό πιάτο του κυρίως γεύματος, ωστόσο με κάποιες διατροφικές τροποποιήσεις θα μπορούσε να αποτελεί ένα ιδανικό γεύμα. Ιδιαίτερα το βραδινό γεύμα το οποίο θα πρέπει να είναι ελαφρύτερο και χαμηλότερο σε θερμίδες από το μεσημεριανό, θα μπορούσε να είναι μια "σύνθετη" σαλάτα.

Συμβουλές διατροφής για καλύτερη όραση!

Πολλά θρεπτικά συστατικά έχουν συσχετιστεί με την υγεία των ματιών μας και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων όρασης. Σας παραθέτουμε τις καλύτερες συμβουλές διατροφής (και όχι μόνο) για υγιή μάτια.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε μετά τις διακοπές

Η περίοδος του καλοκαιριού αποτελεί για τους περισσότερους μια περίοδο χαλάρωσης και διατροφικής απελευθέρωσης. Στις διακοπές το πρόγραμμα αλλάζει, το φαγητό είναι λίγο πιο παχυντικό ή τουλάχιστον δεν μας απασχολεί και πολύ, το αλκοόλ λίγο περισσότερο.
Ωστόσο, υπάρχει κάτι σημαντικό που ίσως να σώζει λίγο την κατάσταση και δεν είναι άλλο από την πιο εντατική φυσική δραστηριότητα του καλοκαιριού. Το κολύμπι, το περπάτημα, τα θαλάσσια σπορ, οι ρακέτες κ.α., έχουν ως αποτέλεσμα η διατροφική χαλάρωση να μην μας στοιχίζει ακριβά στη ζυγαριά.

Προσοχή στη διατροφή σας, το παιδί σας βλέπει συνεχώς

Η διατροφή του παιδιού είναι το μόνιμο άγχος για τους περισσότερους γονείς. Άλλοι για να μην πάρει βάρος το παιδί, άλλοι για να παίρνει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να είναι υγιές, άλλοι και για τα δύο, όλοι θέλουν να τρώει σωστά. Eχετε όμως ποτέ σκεφτεί ότι τα παιδιά δρουν μιμητικά; Ότι η πρώτη συμπεριφορά που μαθαίνει όσον αφορά τη διατροφή του είναι αυτή των γονιών; Για το λόγο αυτό το παράδειγμα που θα δίνει ο γονέας στο παιδί όσον αφορά τις καθημερινές συνήθειες διατροφής χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Μην τρώτε το φρούτο αμέσως μετά το φαγητό

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν σήμερα ότι η συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι να τρώνε το φρούτο αμέσως μετά το φαγητό τους είναι λάθος.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι αφενώς η παρουσία φαγητού στο γαστρεντερικό μας σωλήνα αφετέρου τα ένζυμα που εκκρίνονται αμέσως μετά την κατανάλωση φαγητού, εμποδίζουν τη βέλτιστη απορρόφηση των συστατικών και των βιταμινών των φρούτων. Αντίθετα, 2-3 ώρες μετά το γεύμα υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για την κατανάλωση ενός φρούτου και την απορρόφηση των βιταμινών του.

Το κόκκινο πιπέρι ευεργετικό για το στομάχι

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενώ τους αρέσουν τα καυτερά φαγητά, έχουν πρόβλημα με το στομάχι τους και πρέπει να τα αποφεύγουν. Κι όμως υπάρχει λύση και για αυτούς. Το κόκκινο πιπέρι σε αντίθεση με το τι θεωρεί πολύς κόσμος, είναι ευεργετικό για στομαχικές διαταραχές, όπως το έλκος στομάχου.

Ξεκινήστε τη δίαιτά σας στο σούπερ μάρκετ

Η επιλογή των κατάλληλων τροφών που μπαίνουν στο σπίτι αποτελεί το κλειδί για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Ακόμη και όσον αφορά το βάρος μας, είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα όταν κάνετε σωστές επιλογές ψωνίζοντας στο σούπερ μάρκετ.
Για το λόγο αυτό :
- Προσχεδιάστε τα γεύματά σας για την εβδομάδα και κάντε έναν κατάλογο, πριν πάτε για ψώνια.
- Ποτέ μην πηγαίνετε να ψωνίσετε τρόφιμα νηστικοί. Η πείνα μπορεί να προκαλέσει την αγορά λανθασμένων ειδών διατροφής.
- Μην παρασύρεστε από τις προσφορές. Αγοράστε είδη που είναι σε προσφορά, μόνο όταν περιλαμβάνονται ήδη στις επιλογές σας.
- Ελέγξτε στην ετικέτα τα επιβαρυντικά συστατικά που μπορεί να περιέχει σε υψηλές ποσότητες ένα τρόφιμo, όπως αλάτι και κορεσμένα λιπαρά.

Ντομάτα : Πώς πρέπει να την καταναλώνετε

Η ντομάτα είναι το δεύτερο σε κατανάλωση λαχανικό παγκοσμίως και εκτός από ένα πολύτιμο συστατικό στην κουζίνα μας είναι και ένα φάρμακο για την υγεία μας. Είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα στοιχείο με έντονη αντιοξειδωτική δράση που υπάγεται στην κατηγορία των καροτενοειδών. Ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος μπορείτε να απολαμβάνετε διαφορετικά οφέλη. Έτσι, αν την καταναλώνετε ωμή, τότε λαμβάνετε το σύνολο των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων, αλλά το λυκοπένιο βρίσκεται σε μορφή που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα, όταν είναι μαγειρεμένη, ακόμα ως σάλτσα ακόμη και σε μορφή κέτσαπ, το λυκοπένιο είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

 

Είστε εθισμένοι στη ζάχαρη;

Αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι αγαπάμε τη ζάχαρη. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό;
Μελέτες έχουν δείξει ότι η επιθυμία μας για γλυκιά γεύση είναι έμφυτη. Μάλιστα, αυτή η προτίμησή μας στη γλυκύτητα ίσως να αποτελεί έναν εξελικτικό μηχανισμό επιβίωσης που διασφαλίζει την αποδοχή του μητρικού γάλακτος, το οποίο έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση.

Η επιθυμία αυτή αλλάζει με τη πάροδο του χρόνου και έτσι, ενώ τα παιδιά αναζητούν τρόφιμα και ροφήματα με πολύ έντονη γλυκύτητα, οι ενήλικες επιθυμούν συνήθως μια πιο μέτρια γλυκύτητα. Η ζάχαρη μας δίνει ενέργεια αλλά δεν προκαλεί από μόνη της παχυσαρκία, όπως και κανένα μεμονωμένο τρόφιμο ή συστατικό.

Οι τροφές που είναι χαμηλές σε λιπαρά δεν είναι απαραίτητα υγιεινές

Συχνά κρίνουμε την αξία ενός τροφίμου από την περιεκτικότητά του σε λίπος. Μόνο και μόνο επειδή ένα τρόφιμο είναι χαμηλό σε λιπαρά ή δεν έχει καθόλου λίπος δε σημαίνει ότι αυτόματα αποκτά υψηλή θρεπτική αξία ή ότι προωθεί την υγεία. Στην πραγματικότητα, πολλά τρόφιμα φτωχά σε λίπος αποτελούν μη υγιεινές επιλογές, όπως τα ζαχαρωτά, τα μπισκότα με χαμηλό λίπος ή τα παγωτά γρανίτα. Ενώ, λοιπόν, κάποια τρόφιμα έχουν ελάχιστο ή καθόλου λίπος, εντούτοις μπορεί να έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και θερμίδων και να παρέχουν ελάχιστα ή καθόλου θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, υπάρχουν τροφές πλούσιες σε λιπαρά που αποτελούν υγιεινές επιλογές, όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, το φυστικοβούτυρο. Γι΄αυτό πάντα να επιλέγετε τα τρόφιμα με σοφία: να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων δίνοντας έμφαση στη συνολική θρεπτική αξία και περιεχόμενο του τροφίμου. Μην κρίνετε ένα τρόφιμο μόνο από το λίπος του.

Λιποδιαλυτικές τροφές που βοηθάνε στη γρήγορη απώλεια βάρους

Ακούγεται πολύ συχνά ότι κάποιες τροφές, όπως π.χ. το γκρέιπφρουτ, το μηλόξυδο και η λαχανόσουπα είναι ισχυροί λιποδιαλύτες. Μύθος!!! Λυπούμαστε, αλλά δεν υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος ή οδηγούν σε ταχύτερη και ευκολότερη απώλεια βάρους. Οι δίαιτες απώλειες βάρους που στηρίζονται σε μεμονωμένα  τρόφιμα είναι περιοριστικές και στερούνται θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την καλή υγεία. Είναι αλήθεια ότι όταν τρώμε ένα μόνο τύπο τροφίμου, όπως το γκρέιπφρουτ ή η λαχανόσουπα, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι λιγότερες από τις ανάγκες μας, το οποίο ευνοεί την αρχική απώλεια βάρους. Τελικά, όμως, τέτοιες δίαιτες είναι κουραστικές, δε βοηθούν στην υιοθέτηση υγειών διατροφικών συνηθειών και δε βοηθούν στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Οι υδατάνθρακες δεν σας παχαίνουν!

Είναι πολύς ο κόσμος που, λόγω παραπληροφόρησης, θεωρεί ότι οι υδατάνθρακες οδηγούν σε αύξηση βάρους και ότι απαιτείται περιορισμός τους κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας αδυνατίσματος. Ωστόσο, οι μελέτες δε δείχνουν κάτι τέτοιο και είναι δεδομένο ότι δεν απαιτείται ο περιορισμός όλων των υδατανθράκων για τη ρύθμιση του βάρους. Άλλωστε, οι σύγχρονες συστάσεις ξεκαθαρίζουν ότι, σε κάθε περίπτωση, η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες σε ποσοστό 50-55%. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες (όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ολικής άλεσης προϊόντα – ναι, και το ψωμί) είναι εξαιρετικά ωφέλιμες παρέχοντας φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες. Τέτοιες τροφές είναι απαραίτητες σε οποιοδήποτε διαιτολόγιο, φυσικά και σε διαιτολόγιο μείωσης βάρους.

Η πρόσληψη έξτρα ποσοτήτων πρωτεΐνης δεν είναι απαραίτητη για την αύξηση της μυϊκής μάζας

Αντίθετα με όσα ισχυρίζονται πολλές εταιρείες συμπληρωμάτων πρωτεΐνης καθώς και πολλοί επικίνδυνοι ημιμαθείς που «λυμαίνονται» την επιστήμη της διατροφής, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης δεν αυξάνει το μυϊκό όγκο εκτός αν κάνετε παράλληλα εντατικές προπονήσεις με ασκήσεις αντιστάσεων (βάρη). Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι αυξημένες απαιτήσεις πρωτεΐνης μπορούν εύκολα να προσληφθούν από τα τρόφιμα. Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών έχει διάφορες επιπτώσεις, όπως το ότι το σώμα μας πρέπει να κάνει υπερωρίες για να αποβάλλει την περίσσεια της πρωτεΐνης, επιβαρύνοντας σημαντικά τη λειτουργία των νεφρών. Άλλα παραδείγματα επιπτώσεων είναι η νεφρολιθίαση, η αφυδάτωση και οι απώλειες ασβεστίου από τα ούρα.  

Το πράσινο τσάι ελαττώνει τη χοληστερόλη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μετα-ανάλυσης, η οποία έλαβε υπόψη όλες τις κλινικές μελέτες της βιβλιογραφίας, οι κατεχίνες που περιλαμβάνονται στο πράσινο τσάι ελαττώνουν τόσο την ολική όσο και την «κακή» LDLχοληστερόλη. Η «καλή» HDLχοληστερόλη δεν επηρεάστηκε από τη δράση των κατεχινών.

Συμπέρασμα: Το πράσινο τσάι συνεισφέρει στην υγεία της καρδιάς. Για να πάρετε τη μεγαλύτερη ποσότητα των αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών (κατεχινών) εμβαπτίστε το τσάι σε νερό 2-3 λεπτά πριν το πιείτε. Αποφύγετε την προσθήκη κρέμας, πλήρους γάλακτος και γλυκαντικών καθώς τα κορεσμένα λίπη και τα πρόσθετα σάκχαρα θα περιορίσουν τα καρδιο-προστατευτικά οφέλη των φλαβονοειδών του τσαγιού.

Καταναλώστε «καλά» λιπαρά

 

Η σωστή ποιότητα και ποσότητα λίπους, όχι απλά δε βλάπτει, αλλά είναι απαραίτητη και ευεργετική για τον οργανισμό μας. Το λίπος στη διατροφή μας πρέπει να είναι κυρίως πολυακόρεστο και μονοακόρεστο, όπως τα φυτικά έλαια π.χ. ελαιόλαδο, σογιέλαιο, φοινικέλαιο, καλαμποκέλαιο. Τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως οι ξηροί καρποί, οι ελιές και τα αβοκάντο επίσης περιέχουν τέτοια υγιεινά λιπαρά. Οι καλύτερες ζωικές πηγές «καλών» λιπαρών είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Επιλέξτε κατάλληλες θερμοκρασίες και το σωστό τρόπο μαγειρέματος

Κατά την προετοιμασία ενός γεύματος, η έκθεση των τροφίμων στη θερμότητα πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή καθώς τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται καταστρέφονται εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες μεγάλης διάρκειας. Μαγειρέψτε τα λαχανικά και το ψάρι στον ατμό αντί να τα κάνετε βραστά ή ψητά και αποφύγετε το τηγάνισμα, καθώς αυτή είναι η πιο καταστροφική μορφή μαγειρικής.

Καταναλώστε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη αντί για επεξεργασμένους

 

Χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν τροφές όπως τα λαχανικά, η βρώμη και τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα οποία πέπτονται και απορροφώνται πιο αργά από τα απλά ή επεξεργασμένα σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη, λευκό ψωμί). Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ρυθμίζονται καλύτερα και δεν παρουσιάζουν μεγάλες μεταβολές μέσα στην ημέρα. Έτσι, εσείς δε θα νιώθετε έντονη πείνα ή κούραση.

Ακολουθήστε τη δίαιτα του «Ουράνιου Τόξου»

Σε αυτή τη δίαιτα ο μοναδικός κανόνας είναι να καταναλώσετε όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά διαφόρων χρωμάτων. Το χρώμα σε κάθε φρούτο και λαχανικό σχετίζεται συνήθως με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Τα διαφόρου χρώματος φρούτα και λαχανικά σας παρέχουν αμέτρητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και πολλών χρήσιμων φυτοχημικών ουσιών που απλά δεν υπάρχουν σε άλλες τροφές. Ιδιαίτερα το έντονο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά οφείλεται στις σημαντικές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ουσιών που θωρακίζουν την υγεία και προστατεύουν από τη γήρανση. 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών είναι η ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη που συστήνεται διεθνώς!

Ψωνίστε έξυπνα - Εξετάστε τις ετικέτες τροφίμων

Ψωνίστε έξυπνα διαβάζοντας τις ετικέτες τροφίμων ώστε να γνωρίζετε περισσότερα για τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Τα στοιχεία στις περισσότερες ετικέτες θα σας βοηθήσουν, για παράδειγμα:

• να βρείτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη C
• να συγκρίνετε παρόμοια τρόφιμα για να δείτε ποιο έχει χαμηλότερα λιπαρά και θερμίδες
• να αναζητήσετε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα Νατρίου (άλατος) 

• να αναζητήσετε τρόφιμα φτωχά σε κορεσμένα λίπη και trans λιπαρά.


Για να απαλλαγείτε από το άγχος βρείτε λύσεις που δεν έχουν σχέση με το φαγητό!

Αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε καταστάσεις με πολύ άγχος. Αντί να καταφύγετε για ανακούφιση στο φαγητό χρησιμοποιείστε εναλλακτικές τακτικές. Βγείτε μια βόλτα για περπάτημα, μιλήστε με φιλικά σας πρόσωπα, ακούστε μουσική, διαβάστε ένα ωραίο μυθιστόρημα ή δείτε ένα φωτογραφικό άλμπουμ με ευχάριστες στιγμές σας...